21.5.2016

Alkoholilain muutos

Monessa olutblogissa ja lehdissä on kirjoiteltu tällä viikolla alkoholilain muutoksista. Olen mielenkiinnolla seurannut keskustelua aiheesta ja samalla hieman pettynyt että alkon ulkopuolella myytävien alkoholituotteiden raja nousi vain 4,7%:stä 5,5%. Vaikka näin ollen saamme kauppoihin varmasti laajemman valikoiman oluita, jää silti monien suosikki IPA ja Stout -oluet vielä alkon hyllyiltä haettavaksi. Samalla olisin myös kaivannut viinejä ruokakauppoihin, mutta tätä saamme vielä jäädä odottamaan.

Uusi alkoholilaki tulee voimaan vuoden 2017 alussa ja siihen kätkeytyy paljon muutakin kuin ruokakauppojen alkoholirajan nouseminen. Baareissa ja ravintoloista poistuvat annoskoot eli ensi vuodesta asti on laillista ostaa vaikka olut tuoppi ystävälle tiskiltä tai tilata itselleen tuplashotin. Alkoholin nauttimiseen rajatut alueet ovat myös katoamassa. Tämä tarkoittaa sitä, että ravintolasta ostetun oluen saa ottaa mukaansa ravintolan ulkopuolelle esimerkiksi meren rannalle ja samalla myös festivaaleilta katoaa omat alkoholiaitaukset. Tämä on erittäin mukava uutinen, sillä nyt saat päättää missä haluat itse nauttia juuri ostamasi oluen. Holhous-Suomi ottaa nyt askeleen taakse eteenpäin ja pääsemme lähemmäksi sitä alkoholikulttuuria mikä muualla euroopassa vallitsee.

Alkoholimainonta on ollut viimeiset pari vuotta erittäin tiukkaa ja tätä ollaankin nyt hieman keventämässä mm. Happy Hour -mainontaa saa alkaa taas ensi vuoden alusta mainostamaan. Olisin itse vielä toivonut, että mainontaa oltaisiin vapautettu vielä enemmän kuten ulkomainonan vapauttaminen. Kotimaiset toimijat saavat alkaa myymään verkkokaupassa ulkomaille omia tuotteita ja samalla myös pienpanimoiden ulosmyyntiraja nostetaan 12%:iin. Näillä toimilla yritetään hieman helpottaa kotimaisten yritysten taloutta ja kilpailukykyä.

Näiden kohtien lisäksi tulee myös muita uudistuksia lakiin. Alla otettu luettelo on otettu Uusi Suomi -nettisivuilta (linkki tässä).

1. Kotivalmistuksen ehdot poistuvat
2. Erilliset A- ja B-anniskeluluvat poistuvat, jatkossa pelkkä A-lupa
3. Vuorovastaavan erityiset pätevyysvaatimukset poistuvat
4. 16 vuotta täyttänyt saa anniskella vuorovastaavan valvonnassa
5. Annosrajoitukset poistuvat eli tupla-annokset sallituiksi
6. Velaksimyyntikielto poistuu
7. Festareiden anniskelun aluerajauksia kevennetään eli ”olutkarsinat” poistuvat, ravintoloiden yhteiset anniskelualueet sallitaan
8. Ravintola voi ”catering”-luvalla toimia millä tahansa festivaalilla pelkällä ilmoituksella eli tilapäiset luvat poistuvat
9. Anniskelua voi jatkaa pysyvästi ilmoituksella kello 04:ään
10. Kauppojen alkoholijuomien enimmäisvahvuus nostetaan 5,5 %:iin
11. Pienpanimoille suoramyyntioikeus myös yli 5,5 %:n tuotteille
12. Alkon myyntiaika pitenee arkisin tunnilla kello 21:een
13. Valmistajat ja tukkumyyjät saavat esittää tuoteluettelonsa painotuotteena ja avoimessa verkossa
14. Happy hour -tarjousten mainostaminen vapautetaan
15. Laissa säädetään vientiverkkokaupasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti